Depresyonda olan hastaların büyük bir kısmı, yardım almaları gerektiğini kabul ederler. Ancak tedaviye başlama konusunda sıkıntı geçerler.

Hastaların tedaviye başlamalarını engelleyen en önemli faktörlerden biri “ilaç kullanmak” istememeleridir.

Psikiyatristlerin en sık karşılaştıkları ve içinde çıkmaya çalıştıkları sorulardan bir tanesi budur. Bu sadece ülkemizde değil, dünyada da önemli bir sorundur.

Peki ilaç almadan depresyon tedavisi uygulanabilir mi?

Bu sorunun yanıtı çoğu zaman ’hayır’ olur, çünkü depresyon tedavisinde psikoterapiler işe yarasa da hemen sonuç almak zaman alır.

Günümüzde, ağır depresyonlar, yani bizim tıp dilinde Majör Depresyon olarak adlandırdığımız, intihar eğiliminin de ortaya çıktığı durumlar, hastaneye yatırılarak tedavi edilmek zorunda olsa da, hafif ve orta şiddetli depresyonlar kolaylıkla ayaktan tedavi edilebilmektedir.

Transkraniyal manyetik stimulasyon yani kisa adiyla TMS, manyetik uyarım üreten bir cihaz aracılığıyla beyin uyarımı yaparak duygudurumu (depresyon, distimi vb) düzelten bir tedavi şeklidir.TMS, özellikle uygun süre ve dozda düzenlenmiş bir antidepresan tedaviden yeterli sonucu alamamış veya ilaç yan etkilerine karşı aşırı duyarlılığı olan ya da ilaç kullanmayı istemeyen hastalar için alternatif bir seçenektir.

Psikolojik ve nörolojik amaçlı dünyada kullanılan son teknoloji TMS tedavisidir.

Amerika ve Kanada da yıllardır uygulanan bu yöntemde amaç psikolojik kökenli çoğu rahatsızlığı ilaç kullanmadan kısa sürede tedavi etmektir. Yıllardır ilaç kullanıp artık yan etkilerinden şikayetçi olan veya ilaç tedavisine de cevap veremeyen hastalar için alternatif bir yöntemdir.

2002 de Depresyon tedavisinde 2007 de Migren de FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı almıştır. gidebilir. Bir anestezi uygulaması gerektirmeyen basit bir işlemdir. Toplamda her seans 20 dakika sürer. Ortalama 10-15 seans aralığında biter.

TMS( Transkranial Manyetik Stimülasyon ) tedavisinde beynin bazı bölgelerine manyetik akım gönderilerek beynin doğal elektriğini aktive edilir.

Hiç bir yan etkisi yoktur. Kişi kendini daha rahat ve gevşemiş hisseder. Yaşam kalitesi artar. Hiçbir ağrı sızı olmadan uygulanan bu işlemde kişi evine, işine rahatlıkla

TMS, dünyada ve ülkemizde;

  • Depresyon,
  • Anksiyete,
  • Migren ( Baş Ağrısı),
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Takıntı,
  • Yeme bozuklukları,
  • Panik Atak,
  • Parkinson tedavilerinde uygulanmak ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Peki hasta TMS tedavisi sırasında ilacını kesmeli midir?

TMS tedavisine başlamadan üç hafta önce lütfen hiç bir değişikliğe gidilmemelidir.

Tedaviye başladıktan sonra doktorunuzun da tavsiyesiyle ilacınızın dozunu yavaş yavaş azaltabilir.

TMS tedavisinden fayda gördüğünü hasta nasıl anlayabilir?

Seanslar tedavi süresi boyunca doktorunuz tarafından takip edilecektir.

Psikolog eşliğinde bazı değerlendirme ölçekleri de yapılarak durumunuzdaki değişim saptanacaktır. Hastaların çoğu tedavinin ikinci haftasından sonra kendindeki değişimi farketmeye başlayacaktır.

TMS tedavisi hangi sıklıkla yapılmaktadır?

Haftada en az iki seans olmak üzere ,toplamda minimum 10 seans görülmelidir. Hastaların durumuna göre bu 20-30 seans aralığına çıkmaktadır.

TMS tedavisinin hiç bir yan etkisi yoktur.

Hatta hamile ve emzirme dönemindeki kadınlarımız ilaç kullanmaları riskli olduğu için tms tedavisi onlar için alternatif bir yol olmaktadır. Haftada en az iki seans olmak üzere ,toplamda minimum 10 seans görülmelidir. Hastaların durumuna göre bu 20-30 seans aralığına çıkmaktadır.

Seans sonrası hafif bir baş ağrısı olabilmektedir. ( hastaların onda birine görülür ).

Bu durum kasların uyarımından kaynaklanmaktadır, yaklaşık bir saat sonra geçmektedir.

Uzm. Kli. Psk. Meltem Demir Uğuz

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?